Twardziak jadalny (shiitake, prawdopodobnie najsmaczniejszy grzyb jadalny na świecie, a jednocześnie potężny grzyb leczniczy, uprawiany w Azji od tysiąca lat, w starożytnych Chinach zwany "eliksirem życia", o białym, zwartym, bardzo aromatycznym miąższu o specyficznym i niepowtarzalnym smaku, który wzmacnia się jeszcze po ususzeniu. Zawiera wyjątkowo dużo smaku białkowo-mięsnego czyli umami)
Boczniak królewski (eryngii, zwany "borowikiem stepowym", o mięsistym i miękkim trzonie)
Boczniak ostrygowaty (miąższ biały, zwarty, aromatyczny, z wyraźnym leśnym zapachem, idealny do smażenia, duszenia, zup i sałatek)
Boczniak wczesny
Łuskwiak nameko (działanie wzmacniające, krzepi, dodaje energii i animuszu, pobudza procesy myślowe, wykazuje skuteczność przeciwnowotworową)
Zimówka aksamitnotrzonowa (enoki)
Pierścieniak
Polówka wiązkowa (uprawiana już w starożytności, Grecy i Rzymianie cenili ją jako smaczny grzyb jadalny)
Maitake (żagwica listkowata, na cukrzycę, obniżenie cholesterolu, nadciśnienie, choroby nowotworowe)
Soplówka jeżowata (m.in. na chorobę Alzheimera)
Lakownica lśniąca (reishi, dowiedzione działanie przeciwnowotworowe: kraje takie jak Japonia i Austria uznały go oficjalnie za środek przeciwrakowy. Stosuje się w leczeniu nowotworów piersi, macicy, prostaty, żołądka, nerek, wątroby, trzustki, mózgu, przełyku, gardła, płuc, okrężnicy oraz w leczeniu białaczki)